perjantai 29. tammikuuta 2016

Kaktuskokoelma

Tämä on hyvin vaatimaton hoidon suhteen =)

Talven selättämiseksi ajattelin käynnistää huonekasvihaasteen. Onkohan tällainen joskus blogistaniaa jo kiertänyt? Yhtä kaikki, haastan siis ensin itseni kertomaan meillä majailevista huonekasveista, mutta kiva olisi kuulla teidän muidenkin viherpeukaloista huonekasvien osalta.

Oma kukkienhoitotyylini on hyvin "vapaa" ja huonekasveissa vain sitkeimmät pärjäävät. Joskus unohtuu kastelu, joskus ne meinaavat hukkua enkä ole niin tarkka mullanvaihdon tai lannoituksenkaan suhteen. Isot ikkunat auttavat paljon, mutta oman haasteensa luo talvinen viileä sisälämpötila, joka ei kaikkia (kukkiakaan) miellytä. Olen jo luovuttanut mm. orkideojen kanssa, vaikka niin kovasti niistä pidän. Tässä postauksessa keskityn mehikasveihin, katsotaan teenkö vielä toisen postauksen muista sisäkukista.


Tämä taitaa olla vanhin huonekasvini, punainen marraskuunkaktus, jonka pistokkaan sain 15-vuotiaana ystävältäni. Kasvi on kokenut kovia ja muutaman kerran meinannut heittää jopa henkensä. Ikänsä puolesta sen siis pitäisi olla jo huomattavasti muhkeampi, mutta elämä (eli minä) ei ole kohdellut sitä silkkihansikkain.


Toisen marraskuunkaktuksen saimme tupaantuliaislahjaksi muuttaessamme tähän kotiin 12 vuotta sitten. Kaktus kukkii punaisenaan uskollisesti joka vuosi syntymäpäivänäni.


Kevätkaktus (pääsiäiskaktus/helluntaikaktus) on huomattavasti rennompi kasvutavaltaan. Tähän tulee valkoiset tähtimäiset kukat kesällä.


Rahapuu on myös yksi vanhimmista huonekasveistani ja ylimpänä näkyvä yksilö on se aito ja alkuperäinen, jonka sain sisareltani. Tulitikusta näkee hieman mittakaavaa. Esikoisen ollessa 3-vuotias, istutimme nuo kolme pistokasta hänelle ensimmäiseksi omaksi kasviksi.


Hatiora on (luvallinen) läksiäismuisto yhdeltä työpaikalta. Kissat ovat aina olleet erityisen mielistyneitä tämän kasvin hoitoon. Mm. neiti S:llä oli tapana antaa ihan vierihoitoa ja maata ruukussa. Ei siis ihme, että meidän yksilömme on "hieman" harvempi kuin guuglettamalla löytyvät sukulaiset.

Pylväskaktus? Kasvanut kymmeniä senttejä n. viidessä vuodessa.
Kyhmykaktusko? Kasvattanut päälliosan samassa ajassa.
Ehkä vaarinkaktus? Kasvattanut ylimmän palleron viidessä vuodessa.
Villakaktus? Viiden vuoden aikana ei ole montaa senttiä kertynyt.

Lasten kasvaessa innostuimme yhdessä keräilemään kaktuksia. Nämä kaikki on ostettu nimettöminä minikaktuksina ruoka- tai kukkakaupoista. Kirjoista ja netistä tutkimalla olemme yrittäneet löytää näille nimiä. Monella ei kuitenkaan ole olemassa suomenkielistä nimeä tai emme ole löytäneet sitä.

Mahdollisesti joku syyläkaktus?

Parissa vuodessa tämä on kasvattanut mittaansa yli kaksinkertaiseksi. Istuttamisessa ja mullanvaihdossa apuna ovat styroxin palaset. Vinkin luin jostakin lehdestä kaaaauan sitten.


Kaksi vuotta sitten kartutimme kokoelmaa piikkiaaloella ja tuolla toisella, joka saattaisi olla pylväsopuntia. Opuntia on ollut nopeakasvuinen, sekin on jo ehtinyt moninkertaistaa pituutensa.

Varmaankin minikokoinen pylväskaktus.
Olisiko joku parodia? Tuntomerkit ainakin täsmäävät. Piikit hauskan kiemuraisia. Parodioita suositellaan aloittelijoille. Voi tämä syyläkaktuskin olla. Tai joku muu...
Harvinaista, tässä purkissa oli nimilappu Rhipsalis. Ehkä siis korallikaktus nimeltään.

Kolme yllä olevaa ovat tämän kevään uutuudet kokoelmassa. Nähtäväksi jää, kuinka nopeakasvuisia ovat.


Lasten kaktuskokoelma mahtuu vielä yhdelle pöydälle, vaikka vähän ahdasta jo on. Jos sinulla on parempaa tietoa kuvissa näkyvien kaktuksien nimistä, niin kuulemme mieluusti ehdotuksia.

Mutta nyt onkin sitten teidän vuoronne! Olisi kiva kuulla teidän sisäkukistanne, kaikista tai vain yhdestä, johon liittyy jokin tarina. Ensimmäisenä voisin haastaa vaikka aakkosjärjestykseen perustuen Annelin Pihakuiskaajan puutarha -blogista, Betweenin Rikkaruohoelämää-blogista ja Cherin Autuaasta olosta. Kaikki muutkin halukkaat saavat ottaa haasteen vastaan =) Jätäthän kommentin niin tiedän tulla katsomaan tarinasi.

16 kommenttia:

  1. Oi mikä upea kaktuskokoelma sinulla onkaan. Näyttävät myös sangen hyvinvoivilta. Vaikea uskoa, ettetkö omistaisi hyvää viherpeukaloa näitä kukkia katsoessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehikasvit ovat vähään tyytyväisiä eivätkä pistä pahakseen talvella viileämpää huoneilmaa. Kokoelmassa on vaaransa, keräilyyn jää koukkuun =)

      Poista
  2. Kiitos haasteesta. Kaupungissa asuessani minulla oli melkoinen huonekasvikokoelma, mutta maalla olen keskittynyt enemmän ulkopuutarhan hoitoon. Sain syksyllä kaktuskokoelman ja sitä en ole vielä saanut hengiltä. Sisällä viihtyvät myös talvehtivat pelargonit. Vastaan haasteeseen kunhan kerkeän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään odottelemaan vastaustasi, kaktuskokoelma kuulostaa mielenkiintoiselta =) Minullakin on käynyt vähän samoin; ennen omaa puutarhaa huonekasvit olivat tärkeämpiä, nyt uhkaavat jäädä liian vähälle huomiolle.

      Poista
  3. Kaktuksien nimiä en tiedä, mutta upea kokoelma teillä niitä on. Rahapuusta tuli mieleeni, että se on kukkiessaan aikas upea. Käy katsomassa blogissani Madeiran kuvia, sieltä voi sen nähdä http://www.parasta-aikaani.blogspot.fi/2016/01/madeiran-kuvaseikkailu-osa-ii.html
    Samalla voi vaikka osallistua arvontaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja! Kävin kurkkaamassa Madeiran kuviasi, ja oih! Monta vuotta olen jo haaveillut sinne matkustamisesta, eivätkä kuvasi yhtään helpottaneet matkakuumetta =)

      Poista
  4. Olet kyllä aika vaatimaton huonekasviesi suhteen. Sinullahan on melkoinen kaktuskokoelma. Minä se vasta olenkin mestari tappamaan huonekasveja.
    Kiitos haasteesta, otan sen mielelläni vastaan. Syksyllä oli blogeissa huonekasvipostauksia ja minunkin piti tehdä omani. Se jäi, mutta nyt tuli uusi tilaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo mehikasvit ovat helppoja, muita kasveja minäkin (kissojen avustuksella) saan hengiltä. Kiva, jos otat haasteen vastaan =)

      Poista
  5. Teillähän on jo upea kokoelma erilaisia kaktuksia. Minulla on myös jokunen tosi vanha kaktus. Kaktukset on siitä mukavia, että ne menevät pieneen tilaan ja ovat niin erilaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Kaktuksissa juuri tuo erilaisuus ja pieneen tilaan mahtuminen koukuttavat. Tilaa olisi muuten, mutta ikkunoiden edessä alkaa olla ruuhkaa, jos vielä päivänvalosta haluaa itse sisällä nauttia =)

      Poista
  6. Löysin tänne yhden toisen blogin kautta, liitynpä lukijaksi. Mullakin on noita kaktuksia kertynyt jonkin verran. Hauska tuo virkattu kaktus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kun löysit ja tervetuloa! Kaktukset ovat mielenkiintoinen keräilykohde, johon jää koukkuun =)

      Poista
  7. Oi, miten kivoja kaktuksia ja muita! Tykkään paljon. Tämä haaste on myös oikein hauska. Pitääkin osallistua, kunhan vain ennätän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Varpuslintu! Kiva, jos osallistut, kerrothan minulle, niin käyn kurkkaamassa vastauksesi haasteeseen =)

      Poista
    2. Hahaa, nyt sain (ensimmäisen) postauksen tehtyä: viikarivartti.blogspot.fi/2016/06/huonekasvihaaste (Jatkoa tulee, kunhan ennätän kuvata ja kirjoitella. Voin linkittää tähän seuraavatkin osat sitten, kun saan niitä tehtyä.)

      Poista
    3. Hei, kiva kun vinkkasit! Kävin heti kurkkaamassa ja upeita kasveja sinulta löytyy. Jatkoa odotellessa =)

      Poista