keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Sadevettä
Sateiden myötä päätin kunnostaa ja siistiä sadevesilammikon alueen.


Lampi on näiden siperianlehtikuusten alla, tuossa kuvan vasemmassa laidassa, jossa pilkottaa sammalleimumätäs. Lehtikuusten oksankärjet hipovat melkein maata lammikon kohdalla, vaikka rungon kohdalla alimmat oksat huitelevat parissa-kolmessa metrissä.


Suurista puista lähtee aivan tajuton määrä roskaa ympäri vuoden. Monta kotikärryllistä kuivia oksia ja neulasia saa kärrätä kompostiin keväästä syksyyn. Lisäksi maa niiden juurella on todella kuivaa. Kasvuston niiden alla tulisikin kestää haravoimista, kuivuutta ja paahdetta. Edestä päin lampi piiloutuu vuorimäntyjen ja japaninhappomarjojen taakse.


Lampeen tulee siis muutamista ränneistä valuvat sadevedet maan alla kulkevaa putkea pitkin. Putken pää on suunnilleen tuossa hopeahärkin ja kangasajuruohon yhtymäkohdassa. Lampi on laakea ja sen alareuna päästää ylimääräiset vedet valumaan tuosta norjanangervon kohdalta loivaa rinnettä pitkin alas.


Kivien alla ei ole muovia, vaan vesi pääsee imeytymään kivien välistä maahan ja varmistaa näin osaltaan suurten puiden janon tyydyttymisen. Lampi on useimmiten kuitenkin kuivana.


Tuossa sammalleimun takana kulkee keväällä rakennettu tiilipolku. Tiilipolun ja lammen väliin kylvin ranskan- ja purppuratulikukkaa sekä harmaakäenkukkaa toukokuun alussa.


Kylvös näyttää nyt tältä. Hmmm... aika vaatimaton alku etten sanoisi. Onhan siinä selvästi (?) kolme riviä näkyvissä.


Toivoisin tulikukkien ja harmaakäenkukkien kurottelevan tuolta sammalleimun takaa tulevaisuudessa. Saapi nähdä, jääkö pelkäksi toiveeksi.

6 kommenttia:

 1. Aivan ihana kivilampi sinulla. Lehtikuusten roikkuvat oksat tekevät siitä täydellisen. Ja kun vettä sataa, on lampi niin kaunis, ettei vesisade taida haitata yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta =) Suuret oksat estävät tehokkaasti sadepisaroiden pääsyn maahan, joten puiden alla pysyy pienellä sateellakin melko kuivana. Harvoin siellä tulee silti oltua =) Toisaalta roskaamisen takia on onni, että lampi on usein kuivana, helpottaa huomattavasti sen siivoamista.

   Poista
 2. Kaunista. Minulla tuo harmaakäenkukka siementää ihan liiaksi asti ja sen siementaimia putkahtelee esiin ihan joka paikasta ja olenkin saanut karsia sitä rankalla kädellä. Huolesi kyseisen kasvin jatkuvuuden suhteen on siis mitä ilmeisemmin turha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko =) Toivotaan, että harmaakäenkukka villiintyy täälläkin. Tuossa olisi runsaasti tilaa siementää!

   Poista