sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kultapalmun katveessa


Taas on se aika vuodesta, kun silmissä alkaa vääjäämättä vihertää. Kylvöpuuhiin en vielä tohdi, mutta kaupasta voi löytää jotakin sopivaa vihreän kaipuuseen. Viidakkotunnelman tuojaksi tartuin sitten kultapalmuun. Ainut jukkapalmuni kasvaa tuntemattomasta syystä lähinnä vaakatasossa ja olenkin uhkaillut sitä jo kompostilla.


Palmu johtikin sitten koko olohuoneen mööbleeraukseen, jossa piano ja akvaario taisivat olla ainoita paikkansa säilyttäneitä. Kodin kukoistava kasvit -kirja* sanoo kultapalmun viihtyvän suojassa suoralta auringonpaisteelta ja poissa lämpöpatterien läheisyydestä. Se pääsikin siis ensialkuun keskelle huonetta kotiutumaan.


Palmu on toistaiseksi saanut olla (lähes) rauhassa kissoilta enkä jukkaakaan vielä hylännyt. Saakoon sekin mahdollisuuden! Jos sinulla on hyviä vinkkejä kultapalmun kukoistukseen niin laitathan kommenttia =)

*Lipponen, V. & Hilpo, S. 2001. Kodin kukoistavat kasvit. Helsinki: WSOY.

11 kommenttia:

 1. Olen nähnyt tosi isoja ja komeita kultapalmuja muutamissa vanhoissa puutaloissa. Tykkään siitä kovasti, mutta epäilen, ettei se meidän sähkölämmityshuushollissamme menesty. Ei siis yhtään vinkkiä ole annettavaksi. Toivon kultapalmullesi onnellista ja kasvullista tulevaisuutta. Ja etteivät kissat innostu käyttämään sitä kiipeilytelineenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellista ja kasvullista, juuri näin! Vähäistä nakerrusta näkyy lehtien kärjissä, kiipeilytelinneksi siitä ei taida onneksi olla =)

   Poista
 2. Kultapalmu on todella kaunis ja näyttävä kasvi. Sinun kukkasi näyttävät niin hyvin voivilta. Hyvää tammikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kun pahin pimeys on selätetty, alkavat kasvitkin voida taas paremmin. Ja puutarhuri =)

   Poista
 3. Kaunis palmu. Tuo ihan etelän fiilistä.

  VastaaPoista
 4. Jotain uutta viherkasvia tekisi mieli, katselinkin kauppareissulla, mutta jäi vielä ostamatta.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

 6. Kruunu Vuokko5. helmikuuta 2017 klo 12.59
  Kaunis kultapalmu.
  Se tarvitsee runsaasti hajavaloa, mutta suora auringonpaiste on sille pahasta. Huoneenlämpö on useimmin talviaikaan sille myös hieman liikaa. Kasvukaudella multa pitäisi pitää tasaisen kosteana, mutta talvella pintamulta saa hieman kuivahtaakin. Kultapalmulla on hieman hankala juuristo. Siihen kehittyy jäykkä palmujuuri ja se pyrkii kohottamaan palmua ruukusta, jolloin paakun ja ruukun väliin muodostuu rako. Paalujuurta täytyy varoa vahingoittamasta ja siksi kasvi vaatii noin parin vuoden välein istutusta hieman isompaan ruukkuun. Toivottavasti tästä oli hieman apua.
  Mukavaa Runebergin päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä oli paljonkin apua! Kiitos Kruunu Vuokko =) Mukavaa Runebergin päivän iltaa myös sinulle!

   Poista