sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Havuja


Kun en saanutkaan perjantaina aikaa parturiin, kävelin lohdutukseksi viereisen kaupan puutarhaosastolle. Hyllyillä oli jo vaikka mitä ihanuuksia, mutta maltoin mieleni, ja otin vain kolme havua (ja neljä kesäneilikkaa). Jo seuraavana päivänä harmittelin taimien vähäistä määrää ja hain toiset kolme havua lisää. Jostain syystä sain niistä 30% alennuksen. Ja sitten taas harmittelin, etten ottanut taimia lisää, sillä 5 euroa per taimi ei ollut mielestäni paljoa.


Pallotuija 'Teddy' oli niin söpön näköinen, etten voinut vastustaa sitä, vaikka sen talvenkestävyys onkin arvoitus. En meinannut edes uskoa sitä tuijaksi, niin poikkeavalta sen neulaset näyttävät. Luulinkin sitä ensin katajaksi, mutta nopean guuglailun jälkeen uskoin purkin kyljessä olevan nimilapun olevan oikea.
 

Tuijat menivät nyt toistaiseksi leikkimökin viereen, mutta paikka saattaa olla niille kesällä liian aurinkoinen. Toisaalta lisävarjostus ei tekisi alppiruusullekaan huonoa eli saatan hommata jonkun isomman havun tai pensaan tuomaan varjoa paikkaan.


Tuijien lisäksi mukaan lähti useampi kappale kääpiöserbiankuusta. Tässä ne kohtaavat koreanpihtojen kanssa.


Kääpiöserbiankuusten sanotaan olevan hyvin vaatimattomia kasvupaikan suhteen ja kaksi niistä pääsikin takapihan "ongelmanurkkaukseen".


Ongelmanurkan vieressä on susiportti, jonka puulaatoitus on lahonnut hiljalleen. Taimien lisäksi ostin suodatinkangasta ja tarkoitus on laatoittaa alue etupihalta ylijääneillä betonikivillä.


Tämän pidemmälle homma ei kuitenkaan edennyt, sillä maa olikin puukiekkojen alla vielä jäässä. Siltakin joudutaan uusimaan.


Tässä susiportti puukiekkoineen uutena kesällä 2010. Jospa seuraava laatoitus olisi vähän pitkäikäisempi =)

Ihanan keväistä viikkoa kaikille!

15 kommenttia:

 1. Havut tuovat kyllä kivaa ilmettä puutarhaan ja myös talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään havukasveista hirmuisesti. Yllätyin iloisesti, kun löysin vähän erikoisempia taimia ja sopuhintaan. Myös muotoonleikkausta olisi kiva kokeilla.

   Poista
 2. Hauska parturireissu, joka vaihtuikin kasvikaupaksi. Juuri noin minullekin käy, että ensin ostan yhden kasvin ja sitten harmittelen, kun ei tullut hankittua samalla enemmän. Ja eikun uusi ostosreissu. Välillä menee turhaan aikaa ja rahaa edestakaisin ajeluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parturin lykkääntyminen ei haitannut enää laisinkaan löytöjen myötä. Eipä ollut minullekaan ensimmäinen kerta, kun jouduin palaamaan kauppaan lisätaimien vuoksi. Tällä kertaa olin viisaampi ja menin heti seuraavana päivänä. Joskus olen viivyttänyt uusintakäyntiä ja sitten taimia ei enää ole ollutkaan ja se vasta harmittaakin!

   Poista
 3. Täällä yksi havujen rakastaja ihastelee! Pallotuija on söpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että meitä on useampia =) 'Teddy' on ihana!

   Poista
 4. Meillä on neljä teddyä puutarhassa. Yksi on pysynyt terveenä kauniina pallona, kasvanutkin on. Toinen sojottaa joka suuntaan, kaksi muuta ei tykännyt paikoistaan ja tekevät kuolemaa/ovat jo kuolleet. Kyllä se talven kestää kunhan paikastaan tykkää :) Parhaiten menestynyt on ojan vieressä puoliauringossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon näistä vinkeistä! Paikan aurinkoisuus ja kuivuus minuakin jäi mietityttämään. Ehkä joudun katsomaan näille vielä toisen paikan.

   Poista
 5. Söpöisiä havuja. Pallotuja varsinkin. Minunkin pitäisi varmaan istutta pari tuijaa tuulensuojaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni on kaunista =) Tuijat ovat nopeakasvuisia, niistä saa muutamassa vuodessa hyvän tuulen- tai näkösuojan. Voisi hidastaa kauriitakin?

   Poista
 6. Voi miten kivannäköinen Teddy ja minullekin uusi tuttavuus. Uusien havujen suhteen pätee eräs tärkeä sääntö ja se on kastelu. Säännöllinen kastelu etenkin alkukesän ajan auttaa kasvuunlähdössä. Kastelua ei kannata unohtaa jatkossakaan vaan sitä kannattaa tehdä tarpeen mukaan ainakin siihen saakka kunnes havaitsee havussa selviä uuden kasvun merkkejä. Pari ensimmäistä vuotta ovat ne kriittisimmät. Jos paikka on kovin aurinkoinen kannattaa havuja alkuun hieman myös suojata pahimmalta paahteelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pitääkin muistaa kastella näitä huolellisesti. Jokin auringonsuoja pitää tuohon kesäksi kehittää tai sitten suosista etsiä niille luontaisesti varjoisampi paikka.

   Poista
 7. Teddystä en ole aiemmin kuullutkaan. Havut tuovat mukavasti vihreyttä kevään ruskeaan maisemaan.

  VastaaPoista
 8. Teddystä en ole aiemmin kuullutkaan. Havut tuovat mukavasti vihreyttä kevään ruskeaan maisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ollut kuullut Teddystä. Meidän ilmastossa havuilla on tärkeä rooli tuoda vihreyttä silloin kun muu luonto vaipuu lepoon.

   Poista