torstai 12. helmikuuta 2015

Kurkistus talvehtijoihin


Tarkistin tänään, mitä kuuluu sisällä ja kellarissa talvehtiville taimille. Toistaiseksi näyttää ihan mukiinmenevältä! Aiempien talvetuskokemusten lannistamana en uskonut onnistuvani juuri ollenkaan. Mutta mutta... vielä en uskalla hihkua, vaikka varovaisen toiveikas olenkin =)


Daalioiden juurakoista toinen on vielä hengissä, toinen rusinana. Ilmeisesti tuo oranssimpi on menetetty, nyyh. Olen aiemmin talvettanut huonolla menestyksellä juurakot turpeessa kellarissa, mutta nyt nostin ne sellaisenaan astiaan ja viileään huoneilmaan. En edes peitellyt sanomalehdillä, vaikka tarkoitus oli, mutta sitten se unohtui... Mikäli daalia(t) lähtevät kasvuun, ajattelin kokeilla pistokaslisäystä. Tämän pitäisi onnistua, jos pistokkaan tyveen tekee parin sentin pystyviillon ja sitten tökkää sen multaan. Samalla taimi tulisi myös latvottua, joten kaikin puolin kokeilemisen arvoinen yritys!




Pelargonit näyttävät toistaiseksi kaikki olevan elossa, jihuu! Pinkki sissi (joka selvisi edellisvuoden syyspakkasista) on nyt talvella melkoinen hujoppi. Tästä ajattelin myös ottaa piakkoin pistokkaita. 


Valkoinen pelargoni on huomattavasti pinkkiä heikommassa kunnossa, mutta toivon, että se jaksaa sinnitellä. Tämä kukki syksyllä vielä niin kauniisti, että pidin sitä hetken huoneenlämmössä. Kukkien lakastuttua siirsin sen viileään ja valoisaan (jos talvella nyt missään on valoisaa!). 


Lisäksi kellarista löytyi yksi pelargoniruukku, jota en ollenkaan muistanut sinne kantaneeni. Mutta hengissä siellä oltiin, vaikka tietysti aika raasulta taimi näytti valkoisten versojen puskiessa muuten kuihtuneen kasvin keskeltä. Taimeen iski syksyllä jokin tuholainen ja siksi kannoin sen kellariin enkä muiden lajitovereiden kanssa sisälle.

Kellarissa elossa näytti olevan myös rungollinen jalohortensia, mistä olen ihmeissäni. Olen ihmeissäni myös siitä, että en ole kuvannut kasvia koko kesänä! Arkistoista ei löytynyt kuvan kuvaa, joten uskottava se on. En ollenkaan odottanut sen säilyvän hengissä, mutta sieltä se näytti puskevan uusia versoja. Koskakohan nostaisin sen sisälle voimistumaan? Vielä en uskalla, ettei menehdy valon puutteeseen.


Viime äitienpäivänä sain myös rungollisen ruusun, jonka kannoin kellariin talvehtimaan. Joulun tienoilla kävin antamassa sille vesitilkan ja silloin se näytti olevan vielä hengissä. Nyt lehdet olivat kuivuneet, mutta oksat olivat vielä vihreitä. Mahtaakohan se selvitä?


Melko varmoja talvehtijoita sen sijaan ovat miekkaliljat (kun muistaa nostaa sipulit syksyllä maasta!). Ne tekevät myös miljoona pienenpientä pikkusipulia, mutta niitä en ole jaksanut koskaan istuttaa erikseen. Ehkä joku viitseliäämpi jaksaisi hoidella pienokaiset täysikasvuisiksi. En esikasvattanut näitä viime keväänä ja olen vähän kahden vaiheilla nytkin. Katsotaan, miten ikkunoiden edessä riittää tilaa!

Mukavaa viikonloppua! Meillä alkaa huomenna hiihtoloma =)

4 kommenttia:

  1. Noiden uudenpikantaisten daalioiden talvettaminen onkin tosi haastavaa. Välillä saattaa, kuin ihmeen kaupalla onnistua ja välillä taas ei. Vanhakantaisten daalioiden suhteen minulla ei sitävastoin ole ollut mitään ongelmia. Keväällä niiden juurakot saattavat olla melko surkean näköisiä ja kutistuneita, mutta yleensä viimeistään huhtikuussa uudet versonalut nostavat päätään. Rentouttavaa ja aurinkoista hiihtolomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole onnea omistaa vanhakantaista juurakkoa, joten aina silloin tällöin innostun yritämään näitä uudempia. Daaliat ovat kyllä onnistuessaan niin upeita, että palkitsevat vaivan =)

      Kiitos, loma tulee tarpeeseen! Toivotaan että säät suosivat ja pääsemme ulkoilemaan.

      Poista
  2. Daalioitten kasvatus kiinnostaa. Sulla on kauniita yksilöitä, ihanan värisiä ja kuvat ovat kauniita. Pitää varmaan keväällä jostain hankkia juurakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Daaliat ovat ihania ja helppoja kasvattaa, mutta oikullisia, jos haluaa yrittää talvetusta. Onneksi juurakot ovat edullisia! Markettien pussukoissa piilee joskus yllätyksiä: ruukusta saattaa tupsahtaa ihan eri yksilö kuin mitä kuvaan on laitettu, puutarhamyymälöiden kuvat pitävät varmemmin paikkansa. Kannattaa valita pullea ja hyväkuntoisen näköinen juurakko, rypistyminen kertoo kuivumisesta ja voi olla ettei sellaisessa ole enää elämää. Onnea juurakoiden metsästykseen!

      Poista