tiistai 29. heinäkuuta 2014

Projektia pukkaa


Mitäs täällä oikein tapahtuu? Kivikuorma on ainakin vaihtanut paikkaa. Kurkistetaanpa nurkan taakse. Pihassa on pyörähtänyt (viimeinkin!) käyntiin projekti, jota on lykätty ja lykätty. Tämä on ollut yksi  puutarhan häpeäpilkuista, vaikka paikka ei etupihalle näykään. Tämän ohitse kuitenkin kuljetaan talon teknisiin tiloihin, Sir Silverin verstaalle sekä näin kesäaikaan lähes päivittäin kompostille. Polun toinen reuna on kaunistunut ja saanut suojakasvillisuutta vuosien saatossa, mutta talon puoleinen reuna on ollut itse kamaluus. Koitin etsiä paikasta ennen -kuvaa, mutta selattuani arkistoja useiden vuosien ajalta, en löytänyt yhtäkään tästä kohdasta otettua kuvaa. Paikka on näköjään aina tarkoituksellisesti rajautunut kuvan ulkopuolelle =) Yllä oleva otos on lähimpänä, mitä löysin, mutta tästäkin on suurin osa pöheiköstä rajattu pois. Räystään alla kasvoi muotopuoli vaahtera aivan liian lähellä seinää sekä juhannusruusua, joka jäi joka talvi räystäältä tippuvan lumikuorman alle ja murtui epämääräisen näköiseksi sekamelskaksi. Ja tietysti näiden lisäksi paikassa rehotti jos jonkinmoista rikkaruohoa.Onneksi saimme vanhan tutun työmyyrän lainaan ja työt sujuvat huomattavasti nopsemmin ja mukavammin, kun käytössä ei ole pelkkää lihasvoimaa. Tarkoituksena on tehdä matala kivimuuri, joka ulottuu tuosta kaivon kulmasta talon nurkalle. Paikka on kasvillisuuden kannalta haastava: kuiva, varjoinen ja maa hyvin hiekkainen sekä talvisin lumet tippuvat katolta juurikin tähän. Hyvät neuvot ovat tarpeen! Jos sinulla on ehdotuksia tai kokemuksia vastaavan paikan kasvittamisesta, niin otan vinkkejä mielelläni vastaan!Jälkeen -kuvaa ei valitettavasti vielä ole, sillä projekti on vasta aluillaan, mutta lomareissullamme yhden majoituspaikkamme pihassa oli pitkä ja kaunis kivimuuri. Sieltä nappasin kuvan itselle vinkiksi, miltä paikan toivoisin näyttävän parin vuoden päästä.

8 kommenttia:

 1. Kyllä olette ahkeria, kun jaksatte aina uutta projektia edellisen perään. Itse olen monta viikkoa suunnitellut tuon yhden pienen kukkamaan reunan kitkemistä enkä vaan saa tehdyksi. Huoh. ...T. Sisko k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa... uuden alueen valloitus on hieno tunne, varsinkin kun kyse on tällaisen rytökasan siistimisestä. Siinä huumassa voi sitten jättää ne vanhat alueet oman onnensa nojaan =) Ei vaan, oikeasti pihassa eniten työtä teettävät sellaisten alueiden kunnosapito, joissa ei ole kunnollisia istutuksia, mutta joita ei myöskään pääse siistimään ruohonleikkurilla. Eli tiheät istutusalueet hoitavat (lähes) itse itsensä, jos niihin on istutettu kasvuoloihin nähden oikeat kasvit.

   Ja lohdutuksena voin kertoa, että kun olen jättänyt kitkemisen joskus harvemmalle, niin seuraavana keväänä olen voinut yllättyä iloisesti, kun esim. akileijojen siementaimia on puskenut mullasta. Tietysti rajansa tälläkin villiintymisellä on =)

   Poista
 2. Onneksi teillä on koneapua tälläisellä helteellä. Ei varmaan kannata laittaa lumikuorman alle mitään pensaita vaan jotain, joka ei talvehdi varsineen. Minusta kiviaidanteet ovat komeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneapu on suuri helpotus! Ja näin Sir Silveristäkin sukeutuu kuin huomaamattaan puutarha-apulainen =)

   Jotakin rehevää perennaa tuohon toivoisin, varjoisuus ja kuivuus tuovat kyllä haastetta. Vielä ei ole ihan sytyttänyt, mutta eiköhän se tästä! Kivet tuovat sopivasti ryhtiä vähän villiintyneisiinkin paikkoihin.

   Poista
 3. Voi meillä on tuommoinen vastaava alue talon ja potagerin välillä ja saman asian kanssa pähkäillään, että mitä voisi laittaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häpeäpilkun raivaaminen siistiksi tuo pitkään iloa! Herttavuorenkilpi tuossa varmasti menestyisi, mutta se ei kuulu minun suosikkeihini. Konnantattaren pitäisi olla yhtä vähään tyytyväinen, luulen että laitan sitä osittain, mutta jotakin muutakin haluan. Lomareissupihassa etualan kasvit olivat muodostaneet somia mättäitä kivien lomaan, nyt pitäisi keksiä, mikä varjoperenna olisi kasvutavaltaan samantyyppinen.

   Poista
 4. Mites taponlehti, kuunliljat, pikkusydän, saniaisii, vuokkoi.... En mä tiiä, mutta omaa pihaa kateltuani tämmöset tuli mieleen. Mutta sää tykkäät enämpi tommosista vähän erikoisemmistä, mitä mää en oo nähnykkään kuin sun pihassa :) t sisko M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoisuuksista en tiiä, mutta tota taponlehteä taidan kokeilla =) Noita muita mulla onkin susiportin toisella puolella ja ovat vähän kituliaita, kun maa taitaa olla niille liian hiekkainen. Kuunliljan lehdetkin on samaa kokoa kuin koivunlehdet ;)

   Poista