lauantai 19. heinäkuuta 2014

Multi ja Hagley


Loistokärhö 'Multi Blue' on nimensä veroinen; sekä multi että blue =) Viime kesänä luulin köynnöksen menehtyneen, sillä se palellutti kaikki maanpäälliset osansa ja nosti uusia versoja päivänvaloon vasta kun oltiin jo pitkällä kesäkuussa. Tästä huolimatta se ehti juuri ja juuri vielä kukkiakin ja säilytti muutamat kukkansa yöpakkasista huolimatta.Kukka avautuu hauskasti vähän kerrallaan, keskellä oleva pallukka pörhistyy pikku hiljaa ja se myös säilyy pisimpään.Multi Blue kuuluu leikkauksensa puolesta kakkosryhmään, joiden pitäisi kukkia sekä vanhoilla että uusilla versoilla, mutta minulla kaikki versot ovat tähän mennessä paleltuneet maata myöten. Mikäli vanhat versot säilyisivät, kärhö kukkisi jo paljon aikaisemmin, nyt kukintaa saa odottaa melkein elokuulle asti. Tänä vuonna ilmeisesti aikainen kevät on kiihdyttänyt kukinnan alkamista.Loistokärhö 'Hagley Hybrid' kukkii sen sijaan vain uusilla versoilla. Kukat ovat hirmu isoja, poimin kuvaan mukaan ketoneilikan tuomaan mittakaavan näkyviin. Köynnös tarvitsisi ehdottomasti kunnon tuen, koska se kasvaa paikalla, jossa se ei löydä tukea muista korkeista kasveista. Kirpparilta löydetty rautainen häkkyrä on auttamatta liian lyhyt tälle yksilölle, mutta kyllä ihan kaunis tuossa vieressäkin.Koska viikon värinä on oranssi, loppuun vielä pari paremmin teemaan sopivaa kukkijaa. Kaunista viikonloppua meille kaikille =)

6 kommenttia:

 1. Mahtavat on kärhöt sulla. Upea hehkuva sinivioletti ja herkkä roosa. Voi kun mun toinen kärhöni olis selvinny talvesta, mutta taisin mokata istutusvaiheessa. Kiinankärhö sen sijaan voi paksusti ja valloittaa koko perennapenkin levitellessään kärhöjään joka suuntaan. Tarttis varmaan näin kesäaikaan tihentää siskojenpäivän kertoja, kun tuntuu teidän puutarhoissa tapahtuvan kaikkea kivaa. Meillä näyttää malva ainoastaan hyvinvoivalta, kirjopeippikin otti viime talvesta nokkiinsa. No, parin viikon päästä sitten näet.... Terveisin Nimim. Mix puutarhan istutuksia pitää hoitaa, eihän niitylläkään käy kukaan nyppimässä eli sisko m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän voitais kokeilla pistokasvaihtoa! En tiedä lähteekö jalokärhö mut alppikärhö tai siperiankärhö olis kokeilemisen arvoinen 😊 Kesällä tuntuu että ei aina itsekään ehdi huomata kaikkea mitä puutarhassa on meneillään. Siskojen tiheentäminen on kannatettava ajatus!

   Poista
 2. Kärhöt ovat niin ihania. Haaveilen aina lumikärhöstä, jospa sille tulisi jonakin päivänä aika :) Miten kasvatat kärhöjä pistokkaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen tökänneeni joskus katkenneen alppikärhön verson hiekansekaiseen multaan ja verso säilyi ainakin kesän hengissä, kun sitä seurailin. Ensimmäinen talvi on varmasti suurin kompastuskivi pistokastaimille, koska kärhöt tulisi istuttaa syvään, jotta voivat kasvattaa uusia versoja syvältä maan sisältä, jos ovat paleltuneet maan päältä. Pistokastaimi ei välttämättä ehdi kasvattaa kesän aikana tarpeeksi syvälle juuria. Kokeilemisen arvoista voisi olla talvettaa niitä esim. kellarissa tai miksei esim. kasvihuoneessa. En tiedä onko tänä kesänä jo liian myöhäistä, mutta tämä täytyykin ehdottomasti laittaa ensi kevään "to-do-listalle"!

   Pistokkaista (noin niinkuin yleensä) otan alimmat lehdet pois ja jätän vain ylimmät. Tämä vähentää kasvin haihduttamista ja siten vedentarvetta. Halutessa voi laittaa vielä esim. rei'itetyn muovipussin kasvin päälle, kunnes juuret ovat kasvaneet. Esim. pelargonia on tosi helppo lisätä tällä tavalla.

   Poista
  2. Kiitos neuvoista! Pistokasjutut ovat alkaneet kiinnostamaan, sillä se olisi kätevä ja -ehem- melko edullinen tapa saada kukkaloistoa omallekin pikkupihalle. Siemeniä keräilenkin jo :)

   Poista
  3. Kätevyys ja edullisuus ovatkin kelpo syitä suosia pistokaslisäystä! Siementaimien tavoin omiin pistokaslisäyksiin muodostuu ihan erilainen "suhde" kuin kaupasta ostettuihin valmiisiin kasveihin =)

   Juuri äsken luin, että muovipussin sijaan pistokkaan voi peittää pohjasta auki leikatulla muovipullolla, josta korkin jättää raolleen. Kokeilemisen arvoinen vinkki; muovipussit kun saattavat tuulenpuuskissa lennellä pitkin pihaa.

   Poista