keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Tilkkuverhot katesaumoin (tai ainakin melkein)

 
Tuumin, että olisi aika ehkä ottaa jouluverhot pois, sillä kohta edessä oleva joulu on jo lähempänä kuin vanha =) Kukkia ja pastellisävyjä siis joulunpunaisen tilalle! Kaapissa oli marinoitunut hyvän tovin kankaat, joista olin suunnitellut ompelevani tilkkuverhot. Kankaat olin jo heti ostettuani leikannut paloiksi, enää piti vain ommella ne. Suunnitelmissa oli ommella saumat katesaumoina, sillä siinä ei jää kummallekaan puolelle risareunaa näkyviin. Näin verhot näyttävät vuorittominakin siisteiltä ulospäin. Tässä teillekin lyhyt työvaiheselostus katesauman ompelusta à la Haapalehto.


Ensin laitetaan kankaat oikeat puolet vastakkain niin, että alempaan kankaaseen jää isompi saumanvara. Tähän laitoin aika reilun, n. 1,5 cm. Ommellaan sauma kuvan mukaan suoralla ompeleella.


Sitten silitetään saumanvarat nurjalta niin, että pidempi saumanvara peittää pienemmän.


Sen jälkeen nostetaan molemmat saumanvarat pystyyn ja taitetaan pidempi puoli lyhyemmän yli alas äsken ommeltuun saumaan kiinni. Lyhyt saumanvara siis peitetään tuolla pidemmällä saumanvaralla. Uusi taitos silitetään siten, ettei risareunoja näy. Tämä tapa sopii kankaisiin, joihin silitystaitteet jäävät helposti "muistiin", muussa tapauksessa silityksen voi tehdä osissa: 1. ensin taitetaan ja silitetään pidempi reuna ommeltuun saumaan asti ja 2. risareuna käännetään piiloon ja silitetään. Helpompaa kuin miltä se kuulostaa =)


Ommellaan taite kiinni nurjalta puolelta läheltä reunaa. Tärkeää on vetää ommeltavan sauman alla olevaa kangasta suoraksi ompelun aikana, muuten sinne jää helposti pussi, joka näkyy työn oikealla puolella rumasti.


Lopuksi silitetään sauma. Nurjalla puolella näkyy kaksi ommeljuovaa, oikealla puolella vain yksi. Oma ompeleeni on vähän kiemurrellut, tehkää te suorempi =)


Tarkkasilmäiset saattavat huomata, että fuskasin enkä ommelutkaan kaikkia saumoja katesaumoina, koska 
1. se on hidasta 
2. nämä piti saada (nyt kun työhön oli ryhdytty) 
hetiäkkiäilmanmitäänhifistelyjä valmiiksi 
3. omistan saumurin 
4. saumurin saumat on aika siistejä, eikö? 

Aika romanttiset näistä tuli =P Koitin saada verhoihin edes vähän särmää ompelemalla sivupäärmeisiin silkkinauhan ja kokoamalla ne yhteen aiemmin virkkaamillani retrokukilla. Nyt kukkii keittiössäkin!

6 kommenttia:

 1. No olitpa viitseliäs ja kyllä kannatti :). Ennen olin itsekin ahkera ompelija, mutta rehellisesti sanottuna en enää edes muista, milloin olisin ommellut jotain muuta kuin uusia vetoketjuja (vihoviimeistä hommaa) hajonneiden tilalle tai paikannut miesväen työvaatteita.

  Ihanan kesäiset verhot tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viitseliäisyys loppui, kun aloin laskemaan saumojen määrää... Mutta tulipahan kokeiltua =)

   Vetoketjujen vaihtaminen on niin viheliäistä hommaa, että se kyllä tappaa ompeluhalut keltä vaan. Hyvät kangaslöydöt houkuttelevat paremmin ompelukoneen ääreen =)

   Poista
 2. Ihanat kesäverhot!
  Ei kai kukaan verhonsaumoja tutkaile, oikein ovat siistit. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo ovat niin näkyvällä paikalla että tulos on koko ajan silmien edessä. Mutta saumurillakin saa nättiä (ja nopsaan ;))

   Poista
 3. Siistit ja huolella tehdyt verhot ja kankaat niin ihanat! Virkkauksetkin on ihan oikeaa sävyä.
  T.sisko k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, en saa päästää sinua tekemään lähempää tuttavuutta näiden kanssa! Jaksoin peräti yhden(!!) sauman jokaiseen verhoon tehdä huolella, sitten alkoi saumuri laulaa =D Hassua, että ensin voi odottaa vuosikausia kankaat kaapissa, mutta sitten kun hommat aloitetaan, on valmista saatava heti ja just. Miten se menikään: ei se päämäärä, vaan matka...?

   Virkkaus oli kiva yllätyslöytö kaapista. Noitahan pitää nyt tehdä kaikissa väreissä, että mätsäävät sitten muidenkin verhojen kanssa ;)

   Poista