maanantai 30. kesäkuuta 2014

Kesäkukkia ja ruukkuistutuksia

Varjoisan paikan ruukkuja parin vuoden takaa: hortensia pönöttää etualalla, onneksi orvokki osaa ottaa rennosti =)

Kesäkukkien suhteen tämä tarhuri tunnustautuu noviisiksi. Jostakin syystä yksivuotisten kasvattaminen ei herätä suuria intohimoja, mutta jotakin sentään on tällä saralla tullut kokeiltua vuosien varrella. 


Tagetes patula, ryhmäsamettikukka

Samettikukkia kylvin monen vuoden tauon jälkeen, koska muistelin, että ovat kiitollisia kasvatettavia. Tänä vuonna laitoin sekä ryhmäsamettikukkia että uutena kokeilin pikkusamettikukkaa. Siemenet kylvin maaliskuun alussa ja jossakin vaiheessa (taas muisti ja muistiinpanot pettävät, höh!) koulin suurimman osan taimista omiin sanomalehtipotteihinsa. Sivurönsynä mainittakoon, että sanomalehtipottien pyörittely oli erinomaisen hauskaa puuhaa, paljon hauskemapaa, kuin koulia taimia valmiisiin ruukkuihin. Mitäköhän tämäkin minusta kertoo =) Siemenet itivät varmaan jokainen ja vieläkin osa taimista odottaa istuttamista. Suurimman osan kuitenkin siirsin hallanvaaraa uhmaten jo toukokuun puolella ulos ruukkuihin. Pakkanen ei onneksi ole päässyt näitä puraisemaan ja nuppuja ja kukkia on kiitettävästi =)
Samettiruusuja istutin ruukkuun runkoruusun seuraksi sekä terassin kaiteeseen kiinnitettyyn pyöräkoriin. Tämän hauskan idean bongasin jostakin puutarhalehdestä tai -ohjelmasta =) Kori on kiinnitetty kaiteeseen ruuveilla niin, että sen saa siitä tarvittaessa helposti vain nostamalla ja vetämällä pois.  Kesäkuun alussa kävin hakemassa perinteiset pelargonit läheiseltä taimitarhalta, vaikka olen jo useampana vuonna julistanut, etten näitä enää osta. Pelargonin kanssa minulla taitaa olla viha-rakkaus-suhde; yhtenä syksynä jopa lahjoitin kyllästyneenä kaikki pelakuuni pois, mutta seuraavana keväänä hain kuitenkin taas uudet taimitarhalta =) 


Kuva viime kesältä, tämä yksilö on vielä kuvaamatta tältä vuodelta

Olen talvettanut omiani sekä kellarin pimeydessä että viileässä ja valoisassa. Kummallakin tavalla talvehtiminen on periaatteessa onnistunut, taimet tulisi vaan muistaa nostaa sisälle ennen pakkasia, ja siinä kohtaa optimismini on useimmiten pettänyt =) Ylläoleva yksilö on todellinen sissi, sillä se on ainoa, joka ei paleltunut viime syksynä, tätä en taidakaan lahjoittaa pois <3 Kahdesti olen myös kasvattanut pelargonia kesän ajan suoraan maahan istutettuna; ensimmäisellä kerralla kasvi kasvoi jättiläiseksi ja tästä intoutuneena laitoin taimen seuraavana vuonna uudestaan maahan, mutta jostakin syystä se ei kasvanut kesän aikana lähes ollenkaan. Tämän jälkeen olen pitäytynyt ruukkuistutuksissa pelargonien kanssa.
Helpoimpia ovat sitten nämä valmiiksi kukkivana kaupasta noudetut kesäkukat. Tänä vuonna hain petuniaa, tähtisilmää, hopealehteä sekä valkokirjavalehtistä murattia. Tuo tähtisilmä vaikuttaa tämän kesän flopilta, se kun ei aukaise kukkiaan pilvisellä säällä ollenkaan. Tosin nimestä en ole enää ollenkaan varma, sillä kuvahaulla sekä sääkukan että timanttikukan kukat näyttävät hyvin samankaltaisilta kuin tämän tähtisilmänä ostetun taimen kukat.Lisäksi laitoin vielä vanhaan sinkkivatiin joulusta asti sinnitelleen asetelman, jossa oli jokin köynnös ja sypressi sekä väripilkuksi tuikkasin kesäneilikan. Orvokkeihin kyllästyneille neilikka tuo mukavaa vaihtelua, koska se kestää paleltumatta pikkupakkasta. Itsekin otin testimielessä yhden pikkuisen huhtikuun lopussa, ja todentotta, omani ei ollut yöpakkasista moksiskaan. Paljoa se ei ole siitä kasvanut, mutta onhan nyt ollutkin ennätysviileää ja kukkia on kuitenkin auennut koko ajan.
6 kommenttia:

 1. Nyt mun pitää tarkistaa:siis onko sulla talvehtinut toi alimmaisen kuvan pikkulehtinen "viherkasvi"? Ostin sitä ulos ruukkuun tänä kesänä ja tykkään kamalasti.
  T. sisko k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on, mutta siis vaan puolen vuotta. Se oli jouluasetelmassa ja jatkoin sen kastelua eikä se ottanut itseensä sisäkasvina ollessaan kuin kahdesti: ekalla kertaa unohdin kastella ja toisella kertaa kissat parturoivat sitä =) Olisi kiva saada tietää tämän nimi, lukiko sulla purkin kyljessä mitään?

   Poista
 2. Myyjä sanoi sen nimen mutta en kyllä muista. Voisko se olla niin yksinkertainen kun pikkulehti. Jostain semmonen nyt pomppas päähän, voi kyllä olla että se on mielikuvitus...T. Sisko k

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa alla taidettiin saada oikea vastaus, kiva!

   Poista
 3. Lankaköynnös näyttäisi olevan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma että selvisi! Nimen olin tainnut kuulla mutta en millään muistanut. Kiitos sinulle =)

   Poista