maanantai 8. helmikuuta 2016

Suunnitelma tarkentuu


Tein kuvankäsittelyohjelmalla alustavan suunnitelman tienvierustan nurkkauksen tulevista istutuksista. Olemassa on jo syreenit, mongolianvaahterat, tatar ja viiruhelpi. Alue rajautuu vasemmassa reunassa roskakatokseen ja vasemmalla syreeniaidanteeseen. Syreenien oikealla puolella kulkee kylätie. Ensimmäinen kuva toimi innoittajana suunnitelmalle. Seuraavaksi vuorossa pieni kuvakavalkadi (sillisalaatti) alueen muutoksesta.

Näkymä tielle päin toukokuussa 2015. Tie kulkee kahden ison kiven takana kuvan ylälaidassa.

Hyvin vähän tulee otettua kuvia suoraan tuonne tielle, koska istutuksia ei vielä ole ja toisaalta naapuritalo tulee silloin kuviin väkisin.

Huhtikuu 2012
Roskakatos tehtiin paikalleen 2012. Syreeni"aita" näkyy heikosti ojan reunassa. Heinät tukahduttavat tehokkaasti syreenien kasvua ja minä olen ollut laiska kitkemään.

Toukokuussa 2012.
Kannon takana on kaksi mongolianvaahteraa. Niiden ja katoksen väliin istutin tatarta, viiruhelpeä ja yrttiminttua periaatteella vahvimmat pärjää. Toistaiseksi kaikki ovat hengissä.
Elokuu 2012
Alkuun suunnittelin tyytyväni noihin parvekelaatikoihin, mutta arvaahan sen kuinka siinä sitten kävikään.

Toukokuu 2013.
Parvekelaatikot jäivät jo seuraavana keväänä ja uusi istutusalue alkoi muotoutua katoksen ympärille.

Heinäkuu 2015
Kesäkuu 2015

Viileä ja kostea alkukesä laittoi perennat kasvamaan kohisten. Yllä oleva kuva on otettu katoksen takaa, jolloin katos jää vasemmalle puolelle ja mongolianvaahterat kuvan oikealle puolelle.

Tähkäverbena
loistosalvia
Uusista perennoista ajattelin kokeilla tähkäverbenan ja loistosalvian kylvämistä. Onko teillä kokemusta näiden kasvien kasvattamisesta siemenestä?

Keskiympyrän kultatyräkin ajattelin jakaa ja siirtää uuteen paikkaan.

Kultatyräkkiä voin jakaa olemassa olevista puskista ja toivon mukaan jättipoimulehteäkin löytyy sen verran, että saan muutaman jakopalan sitäkin. Väliin tulee vielä täytteeksi jotakin maanpeitekasvia, ehkä rentoakankaalia. Ehkä sinne tänne isomaksaruohoa ja erilaisia sipulikasveja kevätkukintaa varten. Lisäksi minulla on iiristä, joka pitää joka tapauksessa jakaa, joten ajattelin tökätä sitä myös tuonne väleihin, vaikken niitä suunnitelmaan laittanutkaan.

Pihlaja-angervo

Tuosta suunnitellusta nurkkauksesta jos jatkettaisiin tien viertä oikealle päin, ajattelin istuttaa parin neliön alueelle pihlaja-angervoa ja voisihan siellä joitakin havujakin olla. Sitten taas olisi vuorossa jokin vastaava perenna-alue, mutta ehkä toisenlaisella värityksellä. Angervon avulla pitkän alueen saisi jaettua useampaan osaan ja tehtyä erilaisia "huoneita" niiden väliin. Näin istutusalue ei olisi yhtä pitkää pötköä ja siitä tulisi vaihtelevamman ja mielenkiintoisemman näköinen.

Vähän sekava sepustus tuli, mutta piti laittaa itselle muistiin, nyt kun viimeinkin sain jostakin ajatuksesta kiinni. Saapa sitten nähdä, mikä on lopullinen toteutus, suunnitelmia voi onneksi aina muuttaa =)  
Vesileimattomat kuvat sekä suunnitelmassa olevat kasvien kuvat on kopioitu törkeästi sieltä täältä netistä guuglettamalla kasvin nimellä.

Tervetuloa lukemaan Haapalehdon tarinoita Puutarhamyyrä!

PS. Kiitos kaikista kommenteista edelliseen postaukseen, ne lämmitävät kovasti mieltä.

12 kommenttia:

 1. Onpa sievä roskiskatos! Parvekelaatikot krasseineen ovat pirteät, mutta onhan tuo pionikin ihana. Syreenit kuuluvat suomalaiseen kesäpihaan, ovat yhtä ihania kuin täällä hortensiat. Kivoja suunnitelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnea on mies, joka on kätevä käsistään, minun käsissäni ei vasara pysy ollenkaan =) Parvekelaatikoissa oli se ongelma, että räystäältä tippui vesi suoraan laatikoihin ja pidemmän sadejakson jälkeen kasvit lillluivat vedessä. Suunnitelmia on kiva tehdä, kun kaikki on niin vaivatonta paperilla =)

   Poista
 2. Tällaiset muutoksenseurantapostaukset ovat mielestäni blogien parhainta antia. Hieno muutos roskakatoksen tienovilla. Syreenit ovat ihania pensaita. Kivat suunnitelmat sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Ja näistä saa itsekin valtavan paljon, kun paneutuu jonkun tietyn alueen kohentamiseen. Toivotaan suunnitelmien toteutuvan ilman takapakkeja.

   Poista
 3. Suunnitelma vaikuttaa hyvältä. ;))
  Ja hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, juuri tätä toivonkin, enää puolet työstä jäljellä ;)

   Poista
 4. Kaunein roskakatoksen ympärys sitten aikoihin.
  Olen ihaillut samaa kuvaa Pinterestissä. Suunnitelmastasi tulee varmasti upea.
  Loistosalvia on helppo kylvää siemenistä. Huolehdi, ettei kasvupaikalla ole talvimärkyyttä, niin ne pärjäävät paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Kiva kuulla, että salvia on helppo, toivottavasti onnistun!

   Poista
 5. Hieno suunnitelma. Tulee varmasti kaunis lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Jos toteutus onnistuu edes puoliksi noin hyvin kuin idean alkuunpanijana olevassa kuvassa, olen tyytyväinen =)

   Poista
 6. Kuvankäsittelyohjelmalla saa kivasti kokonaiskäsityksen suunnitelmasta, joka vaikuttaa tosi hienolta. Kultatyräkkiä en suosittele jakamaan, sillä se juroo jakamisen jälkeen useamman vuoden ennenkuin on taas entisellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pitääpä katsella, kuinka monta kultatyräkkiä maltan siirtää uudelle alueelle.

   Poista