sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Lokakuu, kasviskuu


Haastoimme itsemme lokakuun ajaksi syömään kasvisruokaa. Tavoitteena oli lisätä kasvisten määrää lautasella ja näin kuun lopussa voi jo sanoa, että onnistuminen ei vaatinut ajattelun muuttamista kummempaa ponnistelua. Uudeksi ruokasuosiksi nousivat falafel-pyörykät, jotka maistuvat sellaisenaan, muusin kanssa tai vaikka wrappien täytteenä. Ohje on otettu pienin muutoksin täältä, mutta lisäänpä sen vielä tähänkin itselleni muistiin.

1 pieni sipuli
260 g kikherneitä (säilyke)
¾ dl korppujauhoja
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa tai esim. taco-maustetta
1 tl suolaa
tuoretta chiliä maun mukaan
¼ tl mustapippuria
1 dl tuoretta persiljaa
1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
1 rkl sitruunamehua

Sipulia kuullotin ensin paistinpannulla ja sitten vaan kaikki ainekset tehosekoittimeen ja annetaan pyöriä, kunnes massa on sileää. Tahinin sijaan voi esim. lorauttaa pienen tilkan öljyä takinaan.

Massasta pyöritetään ensin pötkö (vähän vehnäjauhoja pöydälle), josta leikataan paloja. Palat pyöräytetään pulliksi ja paistetaan joko uunissa tai paistinpannulla. Nam!

maanantai 17. lokakuuta 2016

Syksyn värit


Tämän hetken parhaat näkymät keskittyvät paahdepenkin ympärille. Vielä hetken puutarhassa on väriä ja lehdistöjen tuomaa rehevyyttä. Kunnes puutarhan kauneus mitataan sen muodoissa ja rakenteissa.


Talon punaisen värin yhdistäminen kauniisti ympäristöön tuntuu ongelmalliselta kesällä, mutta ruskan väreihin se näyttäisi sulautuvan.


Tataarivaahtera ja komeamaksaruoho ovat molemmat parhaimillaan myöhään syksyllä.


Myrskyn pudottamat tyhjät linnunpesät on koottu rujoon kantoon. En oikein osaa päättää tykkäänkö vai en.


Näistä ei sen sijaan voi olla tykkäämättä =) Tarkkailijat asemissaan. Mukavaa viikkoa!

perjantai 7. lokakuuta 2016

Kippokaupoilla


Pari viikkoa sitten silmäilin yhtä ruukkua tositarkoituksella. Kauppoja ei kuitenkaan heti tehty ja huonostihan siinä kävi. Ruukku jäi kummittelemaan mieleeni ja kun tänään viimein kurvasin kauppaan, oli ruukku lähtenyt toisen matkaan. Lohdutukseksi nappasin alehyllystä korvikkeen.


Kirpparilta löytyi mukavasti ruukulle aluslautanen.


Jo aikoja olen etsiskellyt kissoille tyylikkäämpiä ruokalautasia ja tänään sitten viimein onnisti. Tällä kertaa en jäänyt empimään vaan surutta nappasin heti kaksi sarjaa mukaani. Mustavalkoiset tulevat tietenkin heti käyttöön, onhan keittiö edelleen mustavalkoisessa kuosissa.


Värikkäämpien kausien varalle sitten toinen sarja. Salaa olen vähän kateellinen kisujen uusista kipoista ja pohdin ryöväisinkö ne sittenkin itselleni.


Paras tuliainen kun oli tietenkin paperipussi. Kissankuppien ainut mahdollinen pakkausmateriaali. Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Tulihan se ruska


Pari viikkoa sitten harmittelin sir Silverille, ettei taideta tänä syksynä nauttia lainkaan ruskan väreistä. Harmi osoittautui onneksi turhaksi, sillä puut ja pensaat ovat värittyneet nopeasti keltaiseen, punaiseen ja oranssiin. Mongolianvaahtera on yksi parhaimmista.


Koivuangervo on myös ihana. Monet pihan pensaista on valittu juuri ruskavärinsä perusteella.


Tämän kevään hankinta heisiangervo 'Amber Jubilee' on syksyllä pukeutunut tummanpuhuvaan asuun.


Kuunlilijat ovat kellastuneet vielä tästäkin.


Tämä näky onkin uusi: keskiympyrästä kaatunut riippahuurrepaju peitti ennen taustan pensaat kokonaan näkyvistä.


Tässä taustan pensaat vähän lähempää ja eri kuvakulmasta. Vasemmalla korallikanukka, keskellä keltakirjokanukka ja oikealla idänvirpiangervo.


Katsura sen sijaan on ollut joka vuosi vähän pettymys. Sen syysväritys ei ole ollenkaan loistava vaan päin vastoin värit vain haalistuvat siitä pois. Eivätkä ne lehdet edelleenkään tuoksu miltään!


Lopuun vielä yksi kukkakuva. Nimetön kärhö jaksaa sinnitellä öisistä nollalukemista huolimatta. Vielä ei luovuta kesästä kokonaan, vaikka tänään kannoinkin pelargonit sisälle haikein mielin. Nyt täytyy nauttia daalioista, kehäkukista ja jäljellä olevista krasseista, huomenna niitä ei ehkä enää olekaan. Aurinkoisia syyspäiviä kaikille!